Но е възможно да бъде  включен  в Списъка на световно

...
Но е възможно да бъде  включен  в Списъка на световно
Коментари Харесай

Кметът Николай Димитров: Несебър запазва статута си на световна ценност


Но е допустимо да бъде  включен  в Списъка на международно завещание в заплаха

През септември в Рияд, Саудитска Арабия, ще се състои 45-тата сесия на Комитета за международно завещание на ЮНЕСКО. Тогава ще бъде гласувано прeдложеното от Комитета за международно завещание на ЮНЕСКО проекто-решение за регистриране на Несебър в Списъка на международното завещание в заплаха.

През юли 2023 година на уеб страницата на ЮНЕСКО беше оповестен Доклад от реактивен мониторинг на Центъра за международно наследство/ИКОМОС/ на международната културна полезност „ Старинен град Несебър “, извършен в интервала 16-20 януари 2023 г.  Докладът предлага Старинен град Несебър да бъде вписан в Списъка на международното завещание в заплаха. Мярката е във връзка с  непредприети от страната рекомендации за запазване на достоверния образ на Несебър, записани в  предишни мониторингови отчети.

Абсурдна е рекомендацията за пренасяне на  пристанищния терминал в Несебър и оборудванията на Марина Несебър извън полуострова, след   съставяне на дълготраен проект за реализирането на това желание.

Тази рекомендация бе счетена за неприемлива, тъй като пристанището с Морската гара е притежател на обичайната за Несебър функционалност и съществува още преди регистриране на Старинен град Несебър в Списъка на международното завещание през 1983 година Поради това не следва да се изисква неговото пренасяне.  Дирекция „ Морска администрация – Бургас “  също възразява „ против дадената рекомендация за пренасяне на Пристанищния терминал и оборудванията на Марина Несебър отвън полуострова “, още повече, че пристанищата в града са древен източник на занаят за локалната общественост и са част от историята на полуострова. Преместването на пристанищата би нарушило живота на локалното население и хилядолетната му връзка с морето.

Един от най-важните въпроси, повдигнати в Доклада от реактивния мониторинг (2023), е неналичието на признат и действащ План за запазване и управление на „ Старинен град Несебър “ като град световно  завещание. Такъв проект беше иницииран от Община Несебър и беше създаден от Националния институт за паметниците на културата  под управлението на проф. Тодор Кръстев през 2011 година Документът провокира негативни мнения от Министерството на финансите през 2014 година, и 2017 г.  Това наложи  Министерството на културата да одобри задание за разработване на План за запазване и ръководство на Старинен Несебър, който би трябвало да бъде координиран с всички министерства и институции и възложен в финален вид.

В същото време  отчетът на реактивната задача  не е  взел под внимание множеството планове, които Община Несебър е осъществила във връзка  с консервацията и реставрацията на средновековните църкви, които са детайли, носещи изключителната международна полезност на Старинен град Несебър. Препоръчано е да се приеме   цялостна стратегия за стабилизиране, консервация и реституция на църквата " Христос Пантократор " и нужните реставрационни действия в църквата " Свети Михаил и Свети Гавраил ", като не е регистрирано, че  Общината е упълномощила планове за тези църкви, които са утвърдени от Министерство на културата и чакат финансиране. Те са част от  Концепцията на общината за запазване на културното завещание, направена за кандидатстване на „ Старинен град Несебър “ по Оперативна програма „ Региони в напредък ” 2014 – 2020 година. Междувременно са осъществени и редица консервационно-реставрационни действия по недвижими културни полезности в Старинния град. Предприети   са ограничения за подсилване и стабилизиране на ранновизантийските терми, археологическия комплекс край Западната врата и Старата епископия, възобновяване на пода на базиликата " Света Богородица Елеуса " и на крепостната кула край Южната врата, както и подобаващи ограничения за социализация на обектите. В отчета  е предложено и „ Разработване на ефикасни ограничения за поощряване и подкрепяне на частните притежатели на здания при поддръжката и консервацията/реставрацията на техните здания “.  Община Несебър още от 2022 година е подхванала дейности за правене на Програмата за поддръжка на частни притежатели на НКЦ с цел запазване на възрожденските къщи на „ Старинен град Несебър “ и възвръщане на архитектурния контур, на образната и материалната достоверност. Програмата ще включва и финансово стимулиране на притежателите на здания НКЦ при осъществяване на действия, ориентирани към запазване на културното завещание на Старинен Несебър. Този въпрос бе дискутиран и при срещата на кмета на Община Несебър Николай Димитров   с министъра на културата господин Кръстев и бе получено увещание, че Министерството  също ще окаже финансова и методическа поддръжка за правене на планове и за кандидатстване за финансиране по разнообразни стратегии, в това число по годишната стратегия на Министерството на културата „ Опазване на недвижимото културно завещание “.

„ Несебър резервира статута си  на международна полезност. Мярката за включване на обекти на ЮНЕСКО в Списъка на международното завещание в заплаха  цели запазване на културното завещание.В този лист все още  присъства  историческият център на Виена.  На 45-тата сесия на     Комитета за международно завещание на ЮНЕСКО в Рияд, дружно с предлагането за Несебър, ще бъде обсъждана и Венеция и други исторически, археологически и естествени явления от целия свят. Интересен е казусът с Дубровник, който е бил вписан в този лист в периода 1991 -1998, само че е изваден от него след предприемане на избрани дейности от страна на страната. Въпреки това чакам готовност на обществото и институциите  на локално и държавно равнище. Убеден съм, че Несебър в никакъв случай няма да бъде изключен от листа на ЮНЕСКО. Но е значимо да осъзнаем, всички ние – жители и институции на държавно и локално равнище, че най-важната ни  роля е  на пазители на неповторима полезност без аналог в човешката просвета. “ – разяснява кметът на Несебър Николай Димитров.  
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР